tiistai 22. lokakuuta 2019

Sometyrmäys




Luen paljon kirjoja iltaisin. Jotkut  ovat viihdyttäviä, jotkut niistä pysäyttävät. Kuten tämä viimeisin: Jaron Lanier10 syytä tuhota kaikki sometilit nyt. 

Luin vaimolleni ääneen valittuja kohtia päivän mietelauseiksi teoksesta. Olen järkyttynyt. "Suomukset" putosivat silmistäni. Mihin ihmeeseen olen joutunut huomaamattani mukaan.

Syy yksi    ( linkki ykköseen )
Vapaa tahtosi on mennyttä


 Sosiaalisen median hylkääminen on toimivin tapa vastustaa nykyajan järjettömyyttä

Syy kolme    ( linkki kolmoseen )
Sosiaalinen media tekee sinusta kusipään.

Syy neljä      ( linkki neloseen ) 
Sosiaalinen media turmelee totuuden 

Syy viisi   ( linkki viitoseen )
Sosiaalinen media vie sanoiltasi merkityksen  

Syy kuusi
- Sosiaalinen media tappaa empatiakykysi 


Joskus on käynyt niin, että vaimoni on viitannut johonkin yhteisen Facebook-kaverimme postaukseen. Ja minä olen jäänyt epätoivoisena rullaamaan sivuja löytämättä po. juttua. Meillä on siis lähes samat kaverit ja olemme maailman menosta jokseenkin samaa mieltä ( Pitkäaikaisen parisuhteen rasitus! ). On siis paljastunut, että tuo SUMUTINyhtiön algoritmi on tekaissut meille erilaiset sivut analysoituaan salaa kummankin ominaislaatua. Joskus se on aivan riehaantunut.



Oltuani vuosikausia mukana olen saanut tervetuloa toivotuksen vasta-alkajana. Mutta tämäkin on tarkoituksellista. Algoritmi tekee harha-askelen saadakseen mielenkiintoni pysymään. Ihmettelyni kiinnittää minut entistä lujemmin ja saa minut keskustelemaan ilmiöstä kavereiden kanssa.

 

Erilaisilla sisällöillä eri henkilöiden kesken on Lanierin mukaan haitallisia seuraamuksia. Sosiaalinen havainnointi, miten reagoimme ympäristömme ihmisten käyttäytymiseen, kärsii erilaisista havainnoista todellisuuteen. Yhteisöllisyys heikkenee älykännykkä kädessä.

Toisaalta algoritmit luovat ihmisryhmiä, joiden manipulointi on helpompaa kuin yksilöiden. Samanmielisten ryhmät muodostavat kuplia, joiden sisällä vahvistetaan näkemyksiä, käydään kilpailua vallasta ja nostatetaan vihaa toisia kuplia vastaan. Facebook yrittää ( näennäisesti ) rajoittaa vihapuhetta, mutta kerää miljardeja myymällä manipuloijille keräämiään tietoja.




 Empatialla perinteisissä yhteyksissä saattaa tietenkin joskus olla kolmannelle osapuolelle mieltä pahoittava vaikutus.




Syy seitsemän, linkki



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti