maanantai 28. lokakuuta 2019

Somesta




Luen paljon kirjoja iltaisin. Jotkut  ovat viihdyttäviä, jotkut niistä pysäyttävät. Kuten tämä viimeisin: Jaron Lanier10 syytä tuhota kaikki sometilit nyt. 

Luin vaimolleni ääneen valittuja kohtia päivän mietelauseiksi teoksesta. Olen järkyttynyt. "Suomukset" putosivat silmistäni. Mihin ihmeeseen olen joutunut huomaamattani mukaan.
Vapaa tahtosi on mennyttä

 Sosiaalisen median hylkääminen on toimivin tapa vastustaa nykyajan järjettömyyttä

Syy kolme    ( linkki kolmoseen )
Sosiaalinen media tekee sinusta kusipään.

Syy neljä      ( linkki neloseen ) 
Sosiaalinen media turmelee totuuden 

Syy viisi   ( linkki viitoseen )
Sosiaalinen media vie sanoiltasi merkityksen  

Syy kuusi  ( linkki kuutoseen )
Sosiaalinen media tappaa empatiakykysi 

Syy seitsemän ( linkki seiskaan )
Sosiaalinen media tekee sinusta onnettoman 

Syy kahdeksan  
Sosiaalinen media yrittää viedä taloudellisen itsekunnioituksesi 



( Kuva ei liity alla olevaan. )

Google ilmoitti minulle, kuinka monta katsojaa oli ollut tietyllä kuvallani ja kiitteli ja toivotti hyvää jatkoa yhteistyöllemme. Yhteistyöllemme? Varmaankin olin jossakin pienellä painetussa tekstissä  tullut luvanneeksi Herra Googlelle oikeuden näyttää kuviani kiitospalkalla.
Mutta entä jos saisinkin julkaisemistani sisällöistä rahallisen korvauksen. Vastavuoroisesti maksaisin jotakin Googlen, Facebookin jne. käyttämisistäni. Eikö se olisi reilua!


Aikanaan kun internettiä palveluineen kehitettiin, vallalle pääsi ajatus käytön vapaudesta ja ilmaisuudesta. Sovellusten ylläpitäjäfirmat saivat aluksi tulonsa mainoksista. Mutta sitten kehittyneen teknologian myötä tuli mahdolliseksi kerätä ja analysoida tietoja käyttäjistä sekä myydä niitä edelleen tarvitsijoille. Ja niitähän on riittänyt. Somen firmat käärivät miljardeja, mutta käyttäjät eivät saaneet mitään sisällöistään. Vasta viime aikoina ovat alkaneet paljastua salaa kerättyjen tietojen haittavaikutukset.


En ole onneksi taloudellisesti riippuvainen SUMUTINyhtiöistä, mutta jotkut ovat. Larnier ottaa esimerkin kielenkääntäjistä. 
Paljon hauskuutta on saatu mm. Googlen automaattisesta kielenkääntäjäohjelmasta. Se on kuitenkin kehittynyt, mutta ei suinkaan loistavan tekoälyn ansiosta, vaan sen takana on valtava määrä oikeiden ihmisten suorittamia käännöksiä, jotka on anastettu heidän tietämättään, vailla tietoa mihin näitä käännöksiä hyödynnetään. Ammattikääntäjien taloudellinen asema on muuttunut näin epävarmemmaksi, kuten on käynyt monelle muullekin ammattiryhmälle: tutkivat toimittajat, levyttävät muusikot, valokuvaajat jne. "Artisti maksaa"-vitsi ei ehkä muusikkoja enää naurata. ( Linkki )



Olen keväästä asti opiskellut kreikkaa. Pian havaitsin erään sivuston, jolla ei ollut mitään tekemistä kielen oppimisen kanssa, kylkiäismainoksissa erikoisen vimpaimen. Klikkasin tutkiakseni tarkemmin ( algoritmi löysi uhrinsa ): 


Mikään kieli ei ole enää "Ulkomainen" Tämän Älykkään Japanilaisen Keksinnön 
Ansiosta 


             
Kas vain! Mitä ponnistella kielien pänttäämisen kanssa, kun voi tämän laitteen avulla keskustella kenen kanssa tahansa lähes millä kielellä tahansa ( yli 43 ? )!!!
Herää kysymys - kenenkähän kääntäjän leipää tämän tuotteen avulla syödään. Kenenkähän käännökset on pihistetty. 




Nykyään on kehitetty erilaisia robotteja, jotka suoriutuvat "tekoälyn" avulla erilaisista tehtävistä. Tekevätkö ne ihmiset, sairaanhoitajat ym. tarpeettomiksi? Tuskinpa vaan, sillä ne täytyy ensin ohjelmoida. Ja koodaus tehdään oikeiden ammatti-ihmisten suoritusten pohjalta ( salaa ) kerätyistä tiedoista. Eri ammattiryhmien taloudellinen turva muuttuu epävakaaksi, pätkätyöt lisääntyvät, ja sillä on heijastusvaikutuksia yhteiskuntaan. Ei uskalleta perustaa perheitä, ei tehdä lapsia...



Mitä tehdä ongelmalle. Lopeta sometilisi! Lähde SOMESTA!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti