perjantai 25. lokakuuta 2019

Sometta




Luen paljon kirjoja iltaisin. Jotkut  ovat viihdyttäviä, jotkut niistä pysäyttävät. Kuten tämä viimeisin: Jaron Lanier10 syytä tuhota kaikki sometilit nyt. 

Luin vaimolleni ääneen valittuja kohtia päivän mietelauseiksi teoksesta. Olen järkyttynyt. "Suomukset" putosivat silmistäni. Mihin ihmeeseen olen joutunut huomaamattani mukaan.
Vapaa tahtosi on mennyttä

 Sosiaalisen median hylkääminen on toimivin tapa vastustaa nykyajan järjettömyyttä

Syy kolme    ( linkki kolmoseen )
Sosiaalinen media tekee sinusta kusipään.

Syy neljä      ( linkki neloseen ) 
Sosiaalinen media turmelee totuuden 

Syy viisi   ( linkki viitoseen )
Sosiaalinen media vie sanoiltasi merkityksen  

Sosiaalinen media tappaa empatiakykysi 

Syy seitsemän
- Sosiaalinen media tekee sinusta onnettoman 




Joillakin menee lujaa, vaan ei se harmita juurikaan, kun se selvästi menee älyttömyyksiin. Mutta silloin kun ( somen ) kaveripiirissä joku menestyy ja näyttää sen ( vaikkei se ehkä perustukaan todelliseen tilanteeseen ), alkaa vanhaa kateenkorvaa kaihertaa. Se saattaa jopa masentaa, jos itsellä ei todellakaan ole mitään mahdollisuuksia vastaavaan.




Larnierin mukaan jopa Facebookin omat tutkimukset viittaavat siihen, että he voivat tehdä ihmisistä, heidän itse sitä tietämättä, onnettomia. Facebookin maksavat asiakkaat pitävät juuri siitä, me manipuloitavat ihmiset olemme tuote, me voimme kärsiä.



Laitoin eilen Twitteriin pilakuvan, joka sai päivän mittaan yli tuhat katsojaa. Wau! Mutta vain yksi tykkäsi. OMG! Turhauttavaa. Mitähän herra Twitter tuosta sanoo? Tai siis herra Algoritmi, joka pisteyttää suoritukseni, vertaa sitä muiden vastaavien tuhertajien pisteisiin, panee meidät paremmuusjärjestykseen ja kaupittelee tietonsa tarvitseville. ( No, hän muutti pian katsojien määrän alle kahden sadan. ) Pysy tässä sitten tasapainossa, kun koko ajan olen arviointimyllyssä.



Mitä tehdä ongelmalle. Lopeta sometilisi! Elä sometta! 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti