lauantai 19. lokakuuta 2019

Somemollaus




Luen paljon kirjoja iltaisin. Jotkut  ovat viihdyttäviä, jotkut niistä pysäyttävät. Kuten tämä viimeisin: Jaron Lanier10 syytä tuhota kaikki sometilit nyt. 

Luin vaimolleni ääneen valittuja kohtia päivän mietelauseiksi teoksesta. Olen järkyttynyt. "Suomukset" putosivat silmistäni. Mihin ihmeeseen olen joutunut huomaamattani mukaan.

Syy yksi    ( linkki ykköseen )
Vapaa tahtosi on mennyttä


 Sosiaalisen median hylkääminen on toimivin tapa vastustaa nykyajan järjettömyyttä

Syy kolme    ( linkki kolmoseen )
Sosiaalinen media tekee sinusta kusipään.

Syy neljä      ( linkki neloseen ) 
Sosiaalinen media turmelee totuuden 

Syy viisi
Sosiaalinen media vie sanoiltasi merkityksen  




Sosiaalisessa mediassa on sanottava asiansa kärjekkäästi, jotta lukijoita riittäisi. Ja on kommentoitava kaikkea mahdollista, jokaiseen asiaan on oltava mielipide. Hemmo Paskiaiset saavat äänensä kuuluviin ja heidän sanomansa elää kauemmin kuin muiden. 


Käytännössä uutistoimitukset kilpailevat somen käyttäjä- ja tykkäystilastojen kanssa. Vähin erin niiden tuotokset alkavat muistuttaa sisällöiltään toisiaan. Kilpailu ajaa siihen. 


On vaikea enää erottaa, mikä on tosiasioihin perustuvaa, mikä asiayhteydestään irrotettua tai suorastaan vääristeltyä uutisaineistoa. USA:ssa tietyt tahot leimaavatkin valeuutisiksi mediat, jotka vielä pyristelevät valtavirtaa vastaan ja yrittävät paljastaa selvät valheet ja vaihtoehtoiset totuudet. 

Facebook sallii valehtelun sananvapauden nimissä: https://www.iltalehti.fi/digiuutiset/a/9aec441a-7bbf-4889-ad0b-d9476a881b22




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti