tiistai 19. marraskuuta 2019

Potkuja persuksiin

Siteeraan Greta Thunbergia hänen ( ja hänen perheensä ) kirjasta "Sydämen asioita, Perhe ja planeetta kriisissä":

"Kun ilmastotilanne on näin akuutti, ainoa pelastus on, että Donald Trump voittaa vaalit - koska vasta silloin ihmiset ehkä tajuavat, kuinka huonosti asiat ovat. Kun Trumpin kaltainen ilmastonmuutoksen kieltäjä ja kaistapää voittaa ja nousee maailman mahtavimmaksi mieheksi, silloin ihmiset ehkä viimein heräävät ja järkyttyvät niin että käynnistävät sen valtavan vastaliikkeen, jota tarvitaan muutoksen saamiseksi ajoissa."





Voi kun olisikin niin. Mutta Greta-kulta ei ehkä tullut ajatelleeksi somen järkyttävää piirrettä. Se nimenomaan nostaa pinnalle Trumpin kaltaiset Hemmo Paskiaiset, jotka menestyvät kovaäänisyytensä, totuutta vääristelevän, "vaihtoehtoisen" argumentaationsa ja manipulaationsa avulla. 

Seuraajat haluavat olla menestyjien joukossa. Toisinajattelijoita ei suvaita, heitä pilkataan, ivataan, maalitetaan. Kaikkea tätä suosivat somealustojen tilastolliset algoritmit, jotka nostavat negatiiviset piirteet, positiivisten kustannuksella esille, sillä niillä tienaa eniten. 

Siksi en ole kovin optimistinen. Toivon Gretalle sisua ja voimaa, kuten on Peppi Pitkätossullakin. Sitä hän tarvitsee. Ja sitä hänellä kyllä onkin, päätellen hänen kehityksestään yllä mainitussa kirjassaan. Hänen kaltaisiaan tarvitaan potkimaan meitä välinpitämättömiä persuksiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti