lauantai 25. joulukuuta 2021

Viikon 51 / 2021 kirjakassi

 



Miksi kirjoitan näistä kirjoista? Luen paljon ja nyt näyttää iän kartuttua liiaksi siltä, että unohdan pian lukemani. Teen muistiinpanoja, jotta voisin palata lyhykäisesti lukemiini teoksiin, jos haluan - ja muistan.

Vaimon heittämä tämän vuoden haaste: Lue kirja, joka kertoo elämästä jossakin maassa. Merkitse karttaan.






Ruth Rendell:  Kiinalainen tapaus ( 1983, suom. 1997 )

Maailmanpolitiikassa, -pandemiassa ja -taloudessa Kiina on vahvasti esillä. Ehkä on kuvittelua, että sen vuoksi valitsin tämän kirjan rentoutuakseni ahdistavista ajatuksista - ja jouluhössötyksistä, mitä meidän perheessa onneksi enää vain vähän harrastetaan.

Komisario Wexford lomailee Kiinassa ja juo siellä helteessä valtavat määrät vihreää teetä. Niinpä häntä alkaa häiritä hallusinaatio, vanha kiinalainen nainen, jolla on typistetyt jalat.

Matkalla hän tutustuu matkaseurueen jäseniin, joista osan hän tapaa jälleen työn puolesta palattuaan Lontooseen. Eräs rouva löytyy ammuttuna kotoaan, miehen ollessa poissa ( rakastajattarensa luona ). Aviomies kuitenkin osoittaa syyllisyyden tunteita, mitkä kärjistyvät lopulta hänen itsemurhaansa.

Osoittautuu, että Kiinanmatkalla mies oli tavannut nuoruuden rakastettunsa, johon hän solmii jälleen suhteen. Eräs rikollinen, jonka mies oli pelastanut asianajajanaan hirsipuusta, oli kiitollisena luvannut tehdä miehelle mitä tahansa hänen hyväkseen. Mies ehdotti vaimonsa murhaa. Mutta kun rikollinen aikoi suorittaa tehtävän, vaimo löytyikin jo ammuttuna. Monen veivaamisen jälkeen syylliseksi osoittautui miehen vävy, joka taloudellisten vaikeuksien kattamiseksi teki surmatyön prinnön toivossa.




Mark Twain:  Prinssi ja kerjäläispoika  ( 1881, suom.  1958 )


Nuorisoromaani kerjäläispoika Tom Cantysta ja prinssi Edvardista, jotka sattumalta ovat kovin samannäköisiä ja jotka sattumalta tapaavat. Keskustelussaan prinssille tulee käsitys kerjäläispojan vapaasta, "ihanasta" elämästä vastakohtana hänen kaavamaiselle hovietiketin rajoittamalle ololleen. Hän haluaa kokeilla Tomin ryysyjä. Niinpä he vaihtavatkin asuja.

Mennessään portille moittimaan vartiomiehiä prinssi joutuukin ryysyläisenä ulosheitetyksi. Ummikkona Tom jää sisälle prinssin virkaan. Seikkailu kuvataan nyt toisaalta oikean prinssin kerjäläiselämän monimutkaisilla vaiheilla ja toisaalta Tomin hovielämän opetteluna, kukaan nimittäin ei usko, että hän on vaihdokas.

Tarina huipentuu kuninkaan, Edvard VI:n kruunajaisiin, joissa viime hetkellä oikea prinssi astuu esiin ja pystyy todistamaan oikeutensa kuninkuuteen. Lopulta pahat ihmiset saavat rangaistuksensa ja hyvät ihmiset palkitaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti