lauantai 11. joulukuuta 2021

Viikon 49 / 2021 kirjakassi

 




Miksi kirjoitan näistä kirjoista? Luen paljon ja nyt näyttää iän kartuttua liiaksi siltä, että unohdan pian lukemani. Teen muistiinpanoja, jotta voisin palata lyhykäisesti lukemiini teoksiin, jos haluan - ja muistan.

Vaimon heittämä tämän vuoden haaste: Lue kirja, joka kertoo elämästä jossakin maassa. Merkitse karttaan.




Jälleen kerran ajeltiin Padasjoelta Jurvaan:




Matthew Costello, Neil Richards:


Cherringhamin mysteerit 19:  Luonnoton kuolema


Tässä jaksossa on ripaus yhteiskunnallista vaikuttamista paikallistasolla. Cherringhamin kylän valtuusto on tekemässä ratkaisua julkisessa kokouksessa kauppakeskuksen rakennuslupa-asiassa. Kyläläiset ovat jakautuneet kannattajiin ja vastustajiin. Kokous menee hulinaksi, sillä hallitus oli jo junaillut hyväksyvän päätöksen aikaisemmin.

Vastustajien kärkimies, Sam Lewis, jolla on sikatila tulevan keskuksen naapurustossa, saa surmansa oudoissa olosuhteissa. Jack ja Sarah saavat taas tutkittavaa.

Surma ei liittynytkään kauppakeskusta puuhaavan yhtiön toimenkuvaan, mitä aluksi epäiltiin, vaan surmansa saaneen Samin velimiehen ajatukseen saada rahaa haittaamalla Samin pyrkimyksiä. Homma vain meni överiksi, ja Sam kuoli.



Nicolas Freeling: Irlantilainen ruletti ( 1971, suom. 1989 )


Komisario van der Valk-kirja. Miellyttävä tuttavuus tämä komisario, ei liikaa henk. koht. ongelmia, ei liikaa sankarin ominaisuuksia.

Vanha mies löydetään puukotettuna kadulta. Hän on ollut hieman epävakaa, välillä menestynyt, välillä elänyt puutteessa. Naimisissa ollut monta kertaa. Komisarion tutkimukset vievät hänet Dubliniin, missä vainajan tyttäret asuvat. Eräs heistä, Stasie, on ollut ongelmallisessa suhteessa nuoreen Dennisiin. Välit on pantu poikki, ja poika on matkustanut Hollantiin tapaamaan Stasien isää. Ilmeisesti Dennis on hullaantunut vanhan miehen nuoreen vaimoon Annaan, ja puukottanut vanhuksen yhtäkkiä. Vähin erin komisario pääsee asioista perille. Pakeneva Dennis saadaan lopulta kiinni, ja hänen vanhemmilleen selviää kauhea totuus.

Van der Valkilla tuntuu olevan jotakin samankaltaista ymmärrystä rikollista kohtaan kuin on Simenonin komisario Maigretillakin. 

Poliisi pystyy tuntemaan sääliä myös rikollista kohtaan, vaikka kuittaakin olankohautuksella hurskastelevat höpötykset poloisesta väärinymmärretystä maantierosvosta.

Ja poliisin työstä:

Poliisilla on hyvä ammatti, joka on huonossa käytössä; hän on kuin maalari jota on käsketty sivelemään kiiltävä maalikerros ruosteiselle aaltopellille: hän kohauttaa hartioitaan ja tekee työtä käskettyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti