lauantai 27. marraskuuta 2021

Viikon 47 / 2021 kirjakassi

 


Miksi kirjoitan näistä kirjoista? Luen paljon ja nyt näyttää iän kartuttua liiaksi siltä, että unohdan pian lukemani. Teen muistiinpanoja, jotta voisin palata lyhykäisesti lukemiini teoksiin, jos haluan - ja muistan.

Vaimon heittämä tämän vuoden haaste: Lue kirja, joka kertoo elämästä jossakin maassa. Merkitse karttaan.






Yashar Kemal: Memedin kosto ( 1984, suom. 1989 )


Viime lauantaina, lapsen oikeuksien päivänä, liputuspäivänä, luin tästä kirjasta, miten santarmit ottivat paimenpojan puhutteluun, piiskasivat hänestä tietoa Memedin piilopaikasta. Kovakaan kuritus ei tietoa lapsesta irrottanut. Silloin kapteeni uhkasi ampua pojan koiran, jollei hän kertoisi. Niin hänen oli vihdoin myönnyttävä ja paljastettava tietonsa. Saatuaan haluamansa kapteeni kuitenkin ilkeyttään ampui koiran. - Siinä vaiheessa olin saanut tarpeekseni Kemalin kurjista ihmiskohtaloista ja nakkasin kirjan pois.




Ruth Rendell:  Kuin pahaa unta   ( 1964, suom. 1994 )


Edellisen vastapainoksi siisti cosy crime-murhajuttu, jossa toki ripaus yhteiskunnallista nais-mies-tasa-arvoajatelmaa. Komisario Wexford on runoutta hallitseva mies, jolla on vain kohtuullisesti kotiongelmia häiritsemässä - tällä kertaa ehkä edistämässä murhatutkimusta. Sopiva siis meikäläisen makuun.


Murhatun naisen taustoja tutkittaessa käy ilmi, ettei hän ole jättänyt itsestään sukulaisilleen oikein mitään tietoja elämästään, työstään, osoitteestaankaan. Voitettuaan suuren summan arpajaisissa hän oli lähtenyt lapsuudenkodistaan - ja kadonnut Lontooseen. Vähitellen käy ilmi, että hän on toiminut jo lakkautetussa lehdessä toimittajana ja ollut yhteydessä varsin menestyneeseen kirjailijaan. Mutta tämä kirjailija, jonka piti olla lomalla Ranskassa, onkin kadonnut ja jättänyt matkatavaransa paikalliseen hotelliin. Wexford arvelee, että kirjailija saattaisi olla murhaaja ja on lähtenyt karkuun.

Wexfordin tytär, riideltyään miehensä kanssa naisten tasa-arvoasioista, tulee käyttäneeksi sanaa, joka viittaa naiseksi pukeutuneeseen mieheen. Tästä komisario saa ajatuksen, että murhatun tapauksessa asia olisikin päin vastoin. Osoittautuu, että murhattu nainen olikin Lontoossa esiintynyt miehenä. Hän oli tuo kadonnut kirjailija, jonka häneen rakastunut nainen, totuuden valeroolista paljastuttua, oli kiivastuneena surmannut.



Berthold Lutz: 

Niilo Nokkela käyttäytyy ihmisiksi  ( 1960 )

Säädyllisiä ja hupaisia juttuja poikaviikareille


Jostakin tämä kirja pisti silmääni. Ihmisten kirjoittelu ja kauhistuttava käyttäytyminen somessa sai ajattelemaan, mitä ennen pidettiin arvossa, mitä ennen katsottiin kuuluvan hyvään käytökseen.

Olisi "hupaisaa" nähdä nykypoikaviikarin naama, mikäli jollakin konstilla saisi hänet houkutelluksi lukemaan tämän opuksen. Niin paljon maailma on muuttunut.

Somekirjoittajalle tässä ajatus:

Oikeastaan on kysymys toisen kunnioittamisesta. Antakaamme toisen olla niin omalaatuinen kuin hän on. Ehkäpä minä puolestani olen hänen silmissään "omalaatuinen". Muistakaamme mitä vanhat viisaat sanovat ihmisen virheistä: ken väittää itseään virheettömäksi, hänellä ehkä onkin yhtä virhettä kohti kaksi!

Iltapäivälehdissä näyttää kuuluvan myynninedistämiskonseptiin tietyin välein seksijuttujen esittely. Kirjassa puolestaan korostetaan "ritarillisuutta" suhteessa naisiin.

Muistakaa olla ritarillisia ja jalomielisiä, missä ikinä näette vaaran uhkaavan turvatonta tyttöä! Älkää salliko kenenkään kohdella naista ilkeästi tai epäkunnioittavasti!

Ja vielä:

Se taas, joka puhuu sukupuolikysymyksistä rumaan ja likaiseen sävyyn, ei ole ainoastaan sisäisesti epäkypsä, vaan hänessä on jo jotakin sielullisesti mätää.

Otteita kohteliaisuusmuistiosta ( somekirjoittelijoille ):

3. Koleerikko on tuittupäinen ja kuohahteleva ihminen - hieno nimitys kylläkin - mutta onko pakko heti ärjyä, jos joku esittää eriävän mielipiteensä?

8. Voimasanat ovat rumia, kirosanat törkeitä.

14. Lörpöttelijä on se, joka mieluummin valitsee tyhmän kuin hiljaisen ihmisen maineen. Ikuinen pärpättäjä on ikävystyttävä.

Ja lopuksi yleisohje, aikamme elämäntyyliä moittiva:

Älä liiaksi mielly elämän mukavuuteen ja loistoon! Älä täytä yhtään toivomustasi, joka ylittää varasi! Älä tee velkaa! Älä pelaa rahasta! Elä yksinkertaisesti! Oma reppu päänalusena on parempi kuin veloista pantattu loistovuode!


                                 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti