keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

Haastettu 3

Tässä kymmenen naisen tuotosta. Lisäksi oli kaksi kirjaa, joita en kerta kaikkiaan jaksanut loppuun tyylin tai sisällön johdosta. Mutta nämä luin. Yhden kohdalla jouduin petetyksi. Otin sen kuitenkin naiskirjailijoiden kategoriaan.Tuula-Liina Varis: Huvila, 2016

Tämän kirjan tapahtumat sijoittuvat osaksi minulle hyvin tuttuun ympäristöön, Turun kaupunkiin. Eletään 1930-luvun aikaa - natsismin, fasismin Euroopassa, Lapuanliikkeen kotimaassa.

Äärioikeistolainen taiteilija nai turkulaisen porvaristytön ja muuttaa maalle huvilalleen. Jännite syntyy vaimon juutalaisen verenperinnön paljastuttua. Taiteilija hylkää hänet ja tyttärensä ja muuttaa Saksaan natsihallinnon palvelukseen.

Sodan ja miehen kuoleman jälkeen käy ilmi hänen kaksoiselämänsä saksalaisen naisen ja lapsen osalta. Tämä murtaa turkulaisvaimon otteen elämästä. Tarmokas tytär jää ponnistelemaan eteenpäin.

Sotaa edeltävästä kuvauksesta tulevat väistämättä mieleen oman aikamme koventuneet asenteet.
Elsa Anttila: Täällä Rodos, 1991

Edellisen kirjan tuttu miljöököhän johdatti minut tähän, jonka kannesta taas tuttu paikka, Rodos, veti puoleensa. Arvasin kyllä, mitä sisällöltä oli odotettavissa. Ja arvasin oikein, valitettavasti. Olen kai liian vanha tällaiseen.
 Luin sinnillä loppuun, koska vaimoni kehotti menemään mukavuusalueeni ulkopuolelle ( niin tavataan nykyään hienosti sanoa ) ja koska olen hänen mukaansa kehityskelpoinen yksilö. Tuo viimeinen tarkoitti, että minussa on vielä paljon kehitettävää.

Sitten paljastui vielä vaihtoehtoinen fakta: tämä naiskirjailijana esiintynyt kynäniekka olikin salanimen taakse kyyristynyt m i e s !!!Pirjo Hassinen: Voimanaiset, 1996

Oli kaksi siskoa, joilla yhteinen mies kosijana. Toinen, se pehmeämpi, sai lapsen, toinen, se tiukempi, pani miehen matkoihinsa. He asuivat vanhempiensa kotitaloa kolmisin, tyttärellä kaksi äitiä, äideillä jännitettä vanhasta, yhteisestä suhteesta.
Tyttären vartuttua naiseksi sattui poikaystävän kanssa dramaattinen itsemurhayritys, joka yritykseksi jäikin. Äitien ja tyttären välille kehittyi skismaa, kun vanha poikaystävä ilmestyi taas kuvioihin. Ylenpalttista aistillisuutta tihkuva kertomus huipentuu itsenäistyvän tyttären ja miesystävän itsemurhatoisinnon viime hetken peruuntumiseen.Eeva Tenhunen: Kuolema sukupuussa, 1985

Tarkoitus oli lukea välillä keveä dekkari, mutta jouduinkin keskelle sukukronikkaa lukuisine henkilöineen ja suhteineen. Puolivälissä kirjaa ei ollut tapettu vielä ketään. Tylsää! Lopussa kirjailija heittää epäilyn Agathamaisesti eri tahoille, ja vasta viimeisillä sivuilla syyllinen paljastetaan ja itsemurhataan.
Tove Jansson: Kuuntelija, 1971

Novellikokoelma, aivan erikoisen elävällä ja mukaansatempaavalla tyylillä kirjoitettu. Kertomukset vievät lukijansa hienovaraisesti vihjaten elämän suurien ja syvien tuntemusten äärelle.
Märta Tikkanen: Sofian oma kirja, 1982

Kuvaus vanhempien näkökulmasta epäilyksen heräämisestä oman lapsen poikkeavuudesta, epäilyn muuttumisesta varmuudeksi ja sen vaikutuksesta perheeseen. Kirjailija kuvaa elävästi ja rakkaudella lapsensa tapaa hahmottaa ympäristöään, hänen heikkouksiaan ja vahvuuksiaan. Hän tekee oikeaan osuvia huomioita lapsensa kouluolojen järjestämiseksi.
Tämän kirjan, vaikka se on vanha, soisi löytävän tiensä samojen ongelmien kanssa painivien vanhempien ja opettajien käsiin; myös koulumenoja karsivien päättäjien käsiin.
Pirkko Arhippa: Lukinmerkki, 2007

Sitten vaihteeksi viihdyttävämpää. Taas tuli pettymys. Epäuskottavan motiivin pohjalta toimivan murhaajan hankkeet upotetaan sivujuoneen, tutkijan henkilökohtaisiin ongelmiin sekä muka sattumalta kaikki asiaankuuluvat henkilöt samalle ulkomaanmatkalle johdattavaan dramaattiseen huipennukseen. Ainoiksi kiinnostaviksi tekijöiksi kirjassa jäivät kuvaukset Turun kaupungin kaduista ja paikoista.
Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi, 1998

Kun nainen, vankka ja vakaa, ja mies, heiveröinen lammasnahka, elävät yhdessä, syntyy ongelmia jo pelkästään fyysisistä eroista. Luonteiden perusolemukset poikkeavat myöskin niin paljon, ettei luulisi yhteiselon onnistuvan. Ajan myötä, koettelemusten kautta, harmonia löytyy.
Hyvä kirja, hyvä mieli.


Tämän kirjan otin käteeni mummon ehdotuksesta. Olen naimisissa hänen kanssaan.
Olipa hyvä kirja - hauska, syvää elämänkokemusta, teräviä huomioita ajastamme henkivä. Liikuttavakin: kertomus Ugandan äidistä kosketti eritoten, koska sukulaispoika on juuri matkustanut sinne avustus- ja opiskelutehtäviin. Kestäneekö kulttuurishokin.
Minna Canth: Kertomuksia, 2008 ( 1878 - 1919 )

Ilman tätä haastetta en varmaan olisi kirjastossa tarttunut näihin Minna Canthin vanhoihin kertomuksiin. Vanhahtavasta sanastosta ja tyylistä huolimatta luin kirjan kiinnostuneena kannesta kanteen. 
1800-luvun lopulla kirjoitettujen novellien sisältö avasi sen ajan ihmisten elämää, sen tarjoamia mahdollisuuksia ja rajoitteita ja tulevaisuuden toiveita. Kirjailijan myötätunto oppimatonta, köyhää kansanosaa kohtaan oli ilmeinen. Varakkaiden etuoikeudet vähempiosaisten kustannuksella, nousukkaiden porvarien naurettavuus, uskonnollinen tekopyhyys, naisen asema sekä ikuinen aihe, rakkaus, tulivat monin tavoin Minna Canthin tarkastelun kohteeksi.
Ja kun vertaa nykyaikaan, onko juuri mikään muuttunut inhimillisessä olemisessa.

Tuntui sopivan erinomaisesti päättää Canthiin tämä jakso lukemishaasteessa Kalevalan päivivänä, suomalaisen kulttuurin päivänä.

Linkki Kirjat kertovat-blogin haasteeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti